Att studera är för många människor förknippat med något roligt, nytt och intressant. En möjlighet att lära känna nya vänner, uppleva studentlivet och samtidigt skapa grundstenarna till en eventuellt framtida karriär. Alla studerar vi av olika skäl, men de allra flesta hoppas någon gång på att jobba inom samma område man studerar. Det är helt enkelt lika mycket en investering för framtiden som en möjlighet att jobba med det man är intresserad utav. Under de första veckorna av ens skoltid så börjar dagarna att fyllas av föreläsningar, plugg och nya ansikten varje dag. Alla dessa saker är naturligtvis oftast positiva och man tycker det är roligt såväl som utmanande.

Sen finns det ett område när man studerar som inte är lika roligt, och om du själv studerar är sannolikheten hög att du själv har ett. Vad talar vi om? Studielån såklart. Ett studielån är för de allra flesta en förutsättning för att kunna plugga på universitet, och det garanterar att man har råd med såväl hyra som mat på bordet. Många tar därför studielån som en självklarhet, men faktum är att det faktiskt går att plugga utan att behöva ta dyra studielån. Du kan nu för tiden hitta massvis med tips och råd på en rad hemsidor, med stor säkerhet kanske du har övervägt att ta ett helgjobb eller på något annat sätt tjäna pengar. En inkomst i kombination med sparsamt leverne kan faktiskt resultera i att man klarar sig helt och hållet utan ett studielån. Något som också alltid varit populärt är till exempel att jobba som privatlärare och slippa studielånet. Du kan med andra ord undervisa inom det ämne du studerar, så samtidigt som du lär dig kan du också lära ut – och få mat på bordet.

Oavsett vilken väg du väljer att gå så är A och O att kolla runt efter olika intäktsmöjligheter. Om det sen består i att starta en egen firma eller att bli timanställd hos något företag är av föga betydelse. Huvudsaken är att man är förbered och verkligen lägger ner energi på att försöka hitta någon källa till intäkter. Ifall du dessutom håller en god koll på din egen ekonomi, lever mer budget samt ser till att försöka ha så låga omkostnader som möjligt kommer studentlivet gå alldeles utmärkt.