Att som student klara sig på enbart studielån och studiebidrag går oftast bra. I alla fall så länge som inte några oväntade kostnader dyker upp. Men när så sker är det svårt att få ihop ekonomin. Ett besök hos tandläkaren eller en skada på bilen kan kosta lika mycket som man får in som inkomst under en hel månad. För den som då inte har ett sparande att ta av blir privatlån ett alternativ.

Idag finns det en rad olika banker och kreditinstitut som erbjuder privatlån. Det kan tyckas som att det inte spelar någon roll vilken bank som väljs men det är relativt stora skillnader mellan dem. För det är inte bara ränta man bör jämföra utan även återbetalningstid, övriga kostnader och andra faktorer.

I och med att det finns så många olika aktörer är det enklaste sättet att hitta rätt att använda sig av en låneförmedlare. Några av de mer kända låneförmedlarna är Lendo och Myloan. Oavsett vilken som väljs så fungerar det på samma sätt:

Den som vill låna pengar gör en ansökan till låneförmedlaren där man anger bland annat önskat belopp, önskad återbetalningstid och ekonomiska förutsättningar. Med andra ord precis som en vanlig låneansökan.

Skillnaden är bara att låneförmedlaren inte lånar ut pengar själv utan förmedlar denna låneansökan till de banker som de samarbetar med. Det är inte ovanligt att de samarbetar med hela 20 banker. Inom kort kommer sedan svaret och man kan jämföra räntor, avtal och annat mellan de olika bankerna som erbjuder lån som passar in på den ansökan som skickats in.

Det finns visserligen inte någon låneförmedlare som har samarbete med samtliga banker så man ska vara införstådd med att jämförelsen inte är helt komplett. Detta även om det ofta framställs så i bland annat marknadsföringen av dessa företag. Men oavsett om det är 15, 20 eller 25 banker som jämförs så är detta betydligt enklare än att göra jämförelsen själv.

Så om nu tandläkaren tar fram en stor räkning eller om bilen faller sönder – Välj rätt privatlån för att hålla nere lånekostnaderna. Vägen dit går ofta genom en låneförmedlare.