De flesta som börjar en kurs eller ett program på högskolan tar studielån per automatik. Man funderar inte på att det finns vägar att gå för att slippa detta lån. Att jobba extra några timmar per månad gör att man med lätthet kan få in de tusenlappar som lånet annars ger som tillskott i kassan.

En väg att gå är att utnyttja de kunskaper som man själv har och dela med sig av dessa. Ett exempel är läxhjälp som är mycket efterfrågat och detta inte minst av elever som själva går på högskolan. Många som läser till lärare passar på att ha läxhjälpsträning med elever några timmar i veckan. Fördelen med just detta extrajobb är att kunden får dra RUT-avdrag för detta och därmed finns möjligheten för de flesta att ta emot denna hjälp. Det man i detta fall får komma ihåg är däremot att RUT-avdraget enbart får användas om man utför tjänsten i hemmet.

Ett annat klassiskt extrajobb är att jobba inom äldrevården. Att ha en grundutbildning som undersköterska från gymnasietiden är självklart en stor fördel men absolut inte något måste. Fördelen med dessa jobb är att man lätt kan få längre pass och nattpass som gör att man bara behöver jobba något pass i veckan för att få ekonomin att gå ihop.

Sedan finns ju alltid telemarketing. En bransch som har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Trots allt fungerar detta sätt att sälja saker eftersom branschen både finns kvar och expanderar. Här ska man däremot vara noga med att kontrollera vilka krav som finns. Måste man sälja ett visst antal per vecka för att man ska få lönen eller är det timlön och utöver det provision osv. Sök efter företag som är etablerade på marknaden och gärna de som rekommenderas av andra.