”Varför inte bara göra en budget och följa den?” är en fråga jag ofta ställer mig. Troligen är det för att jag undermedvetet vill mena att jag kan hushålla med mina pengar på ett ansvarsfullt sätt utan att behöva känna de där begränsningarna som hör samman med att hålla sig till en budget. Jag och min sambo har egentligen bara gjort ett enda tarvligt försök till att hålla i pengarna. Varje gång vi köper något tillsammans så skriver vi upp det på en gemensam lista, och räknar ut hur mycket vi lagt ut på livsmedel. Tanken är att vi inte ska spendera mer än ca 300 pund på livsmedel per månad. Det är inte särskilt svårt att åstadkomma här i England där matmarknaden är lite större. Egentligen borde man sätta gränsen lite lägre så det blir en utmaning, och så man faktiskt eventuellt sparar lite varje månad. Men vi ”håller koll”, och känner oss därmed ansvarsfulla och duktiga bortom alla gränser.

En vän till mig sätter alltid ihop en budget när han har fått en ny låneutbetalning, och det kan ha sina nackdelar det med. I synnerhet om man inte ser till att ha lite marginaler, inte bara vad gäller hur mycket man har att röra sig med per månad, men också vad gäller den totala lånesumman. Min vän, som inte jobbar och har en mindre skuld utöver lånen sedan tidigare, tvingas i regel göra en ganska sträng budget. Det gjorde han även den här gången, och upptäckte till sin förtjusning att han fick några hundra pund över. Ivrig som han alltid är att spendera pengar om han har några (konceptet ”spara” existerar inte – utgångspunkten är att man är pank och råkar man ha pengar så ska de genast väck) gick han ut och festade fem gånger på en vecka och lade ut en bra bit över 200 pund. Därefter kom han på att han glömt att räkna med en utbetalning av hyran – den alldeles före nästa låneutbetalning i september. Nu tvingas hans mamma spara för att pengarna ska räcka till.

Ack, den kommer väl den tiden då budgeten blir ett måste. Men det gäller att man är noggrann och inte missar några viktiga utgifter!