Fackförbund och studiestöd

Det minst angenäma med att ta studielån är att det känns som att det skapar en viss ovisshet. Om man nu sitter med lån upp över öronen – vad kan man hoppas på för framtid? Är det så att ju mer man studerar, desto färre restaurangbesök, vardagslyx, spontana resor kommer man ha råd med i framtiden? Och vad betyder mest? Vad vill man ge sig tillgång till?

Det är en ständig balansgång det där. Det sedvanliga tipset är att alltid försöka minimera lånen genom att försöka arbeta parallellt med studierna, men det har vissa negativa följder. Om man jobbar för mycket gör man det svårt för sig att klara utbildningen – i synnerhet om man går in för tillräckligt med poäng för att kunna fortsätta utbilda sig senare eller ha chans på en bra anställning. Vidare, i synnerhet i olika konstnärliga utbildningar, är det ofta av vikt att man inte bara klarar sin utbildning utan också aktivt skaffar sig erfarenheter med andra projekt på sidan om. Ju mer man arbetar parallellt med studierna, desto mindre chans ger man sig själv att engagera sig i föreningar eller andra aktiviteter som på olika sätt kan få ens utbildning att se bättre ut på papperet.

En stor tjänst man kan göra sig är att se över andra alternativ, såsom fackligt studiestöd. Genom att vara medlem i facket kan man ge sig möjligheten att söka studiemedel. Och det är bara en av många förmåner. Det där med ”fackförbund” är något som för den icke insatte klingar ”arbetsliv”, och medlemskap ses sällan som vare sig en möjlighet eller ett alternativ. Men man behöver inte ha börjat arbeta för att få vara med i ett fackförbund. Faktum är att man inte ens behöver ha avslutat sina studier.

Man ska inte låta fruktan över att ta lån begränsa en. I regel krävs låntagande för att man ska kunna finansiera sin utbildning. Men man bör alltid (utan att låta det gå till överdrift) försöka hitta alternativa sätt att få hjälp med kostnaderna. Utöver fackförbudsmöjligheten så kan man ju ofta söka stipendier!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>