Britternas fördelaktiga övertrasseringar

Som student i England är jag den enda i min vänskapskrets som tar lån genom CSN i Sverige. Britterna har ett annat sorts system, som bland annat ofta verkar göra det väldigt svårt för dem att få sina pengar i tid, men som också verkar ha en del fördelar.

Om man ser till verkliga penningsummor så verkar de få lite mindre än vad jag får, men däremot får de göra räntefria övertrasseringar på upp till (eller blir det ”ner till”?) minus 1500 pund, eller ca 15000 kr. Inledningsvis tyckte jag det så hemskt ut att så många verkade slösa så mycket med sina pengar så att de övertrasserade kontona efter bara ett par månader, men sen insåg jag att alla gjorde så. Det blev liksom en del av lånet – och dessutom ett räntefritt sådant!

Det är svårt att veta om man är extremt illa däran eller bara illa däran när det gäller den låneskuld man bygger upp. Man får trösta sig med att det definitivt finns människor där ute som har det värre. En amerikansk doktorsstudent som jag träffar lite då och då har bott i England i över 15 år, och kan enligt honom själv inte flytta tillbaka till USA. Han skulle nämligen vara dränkt i lån där. Under den tid han varit borta har de tydligen eskalerat till ett sexsiffrigt belopp (och då talar vi dollar).


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>