Att få studielånet att räcka till – 5 tips

Hur får man egentligen studielånet att räcka till? Jag kan säga på en gång att det här är något jag har lyckats med en gång (på fem utbetalningar totalt, så här långt). Det är inte någon särskilt imponerande statistik förstås, men alla som har studerat vet hur komplicerat det är att få lånet räcka till. Man vill ju inte gärna ”sluta leva” som det brukar heta när man inte får gå ut och ta sig något att dricka då och då.

Här kommer emellertid fem ytterst konkreta tips hur man kan bära sig åt för att faktiskt få studielånet att räcka till – eller åtminstone nästan lyckas (ju närmare man kommer, desto bättre är det ju!)

Få studielånet att räcka till - pengar1. Tänk efter vilka saker du ständigt spenderar pengar på som bara har att göra med dålig planering. Du har egentligen inget behov av att äta en dyr lunchbaguette med blaskig cappuccino-to-go, men du gör det ändå för att du inte tar dig de där extra tre minuterna på morgonen och fixar egen lunch med kaffetermos. Gör det till en sport att ta med dig mat varje dag i en vecka så har du dig snart en ny och ekonomisk vana!

2. Kolla alltid, alltid efter studentrabatter! De finns där. Kolla CSN:s hemsida! Det kan dessutom vara värt att fråga direkt i kassan.

3. Köp mycket av något när det är billigt! Här om veckan köpte jag åtta paket kaffe samtidigt. Det känns som en galen investering, men samtidigt får man inte låneutbetalningar särskilt ofta, och jag vet ju att jag om jag bara köper en burk kommer att köpa samma kaffe igen när den är slut. På det hela taget sparade jag en hel hundring av detta, och det går att göra med betydligt fler varor än bara kaffe. När ”förtjänsten” är utspridd över så lång tid så blir den svår att upptäcka, varför många missar chansen att vara street-smart på denna front.

4. Sätt upp en lista över dina matutgifter och bestäm dig för att inte spendera mer än en viss summa. Att lägga lite energi på detta gör dig bara extra villig att faktiskt nå din målsättning!

5. Hugg extrajobben när du får chansen! Kanske har du inte möjligheten att jobba deltid under terminerna, men tänk på att ditt universitet ofta erbjuder jobb (kanske bara över en dag eller några timmar) lite då och då. Och så fort man fått chansen att jobba en gång är chansen stor att man hamnar på en kontaktlista och får chansen snart igen!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>